0
DIY

DIY POM POMS


Γειά σας, φίλοι! Καλό καλοκαίρι επιτέλους! Είστε όλοι λίγο πιο χαρούμενοι με τον ήλιο και τα λουλούδια; Σήμερα ανακοινώνω μεγάλα νέα! Κατάφερα τελικά, μετά από χρόνια -διπλωματούχος ατελειότητας- να φτιάξω το πολυπόθητο άρθρο για το πως να φτιάχνεις πομ πομ. Θυμάμαι να είμαι ακόμα στο παλιό ατελιέ όταν μου ήρθε η ιδέα, που σημαίνει σίγουρα τρία χρόνια πριν. Τέλοσπάντων, τα κατάφερα!

Με τα πομ πομ έχω μια σχέση ζωής. Κάποτε συμμετείχα σε έκθεση και όλα μου τα σχέδια ήταν με πομ πομ. Σήμερα έχω νέα σχέδια πάλι που μπορείς να φορέσεις εσύ, το σπίτι σου, η γάτα σου, το αυτοκίνητό σου και όλο σου το σύμπαν! Τα έχω διαθέσιμα στο e-shop, στο A.télio στούντιομαγαζί (αν είσαι στην Αθήνα) και στα επόμενα άρθρα θα σου δείξω πως να τα φτιάξεις και εσύ. Ναι, εσύ!!! Είναι για μένα πηγή χαράς ή αυτό που λέμε απλούστατα “η χαρά της ζωής”. Αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους και μπορείς να κάνεις πολλά πολλά πράγματα χαρούμενα και φωτεινά ή και σκοτεινά -κανένα πρόβλημα-, αλλά πάντα πανέμορφα! Τα πομ πομ έχουν χιούμορ, που για μένα είναι απαραίτητο συστατικό στη ζωή. Ανυπομονώ να σας δείξω πως να φτιάξετε όλα αυτά τα υπέροχα που γίνονται με πομ πομ. Πάμε όμως πρώτα να σας δείξω τις τέσσερις μεθόδους που εγώ έχω ξεχωρίσει σαν τις καλύτερες, μετά από τα εκατομμύρια που έχω πια φτιάξει ή …χαλάσει.

Η 1η μέθοδος είναι με δύο ρολά από χαρτόνι που θα σου περισσέψουν από χαρτί υγείας ή χαρτί κουζίνας (που θα κόψεις στα δύο με ψαλίδι).

 

 

Βήματα:

 1. Κρατάς τη μία άκρη από το νήμα σου και ξεκινάς να τυλίγεις γύρω από τα δύο ρολά, τα οποία κρατάς σταθερά με το ένα χέρι.
 2. Τυλίγεις ξεκινώντας από το κέντρο.
 3. Θα δεις ό,τι όσο γεμίζεις το νήμα απλώνεται. Όταν γεμίσει αρκετά, όπως στη φωτογραφία (και λίγο παραπάνω) κόβεις το νήμα.
 4. Βάζεις ανάμεσα από τα δύο ρολά ένα κομμάτι νήματος για να τυλίξεις το κουβάρι που έχει σχηματιστεί πάνω στα ρολά και δένεις όσο πιο σφιχτά μπορείς.
 5. Το βγάζεις με προσοχή από τα ρολά.
 6. Τυλίγεις το κεντρικό νήμα και από την αντίθετη πλευρά που το έδεσες πριν, για να το σταθεροποιήσεις καλύτερα στο κέντρο με έναν ακόμη πιο σφιχτό κόμπο.
 7. Κάνε 4-5 κόμπους τώρα που έσφιξε καλά.
 8. Κόψε τις άκρες με ψαλίδι περιμετρικά.
 9. Τριμάρισμα. Σημαντικότατο βήμα που θέλει προσοχή για να σου βγει στρογγυλό και όμορφο το πομ πομ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η 2η μέθοδος είναι με δύο κύκλους από χαρτόνι.  Έχεις διαβήτη; Φανταστικά! Δίπλωσε ένα χαρτόνι (διαστάσεων τουλάχιστον 19×19εκ.) στη μέση. Κάνε με τον διαβήτη σου έναν κύκλο διαμέτρου 9 εκ. και από το ίδιο κέντρο εσωτερικά έναν κύκλο διαμέτρου 4 εκ.. Κόψε με ψαλίδι έτσι ώστε να σου μείνει το χαρτόνι ανάμεσα από τους δύο κύκλους. Κράτησε σταθερά τους δύο κύκλους και κόψε στην ακτίνα του κύκλου ένα τμήμα περίπου 0,5εκ. για να περνάς το νήμα τυλίγοντας.

Δεν έχεις διαβήτη; Δεν πειράζει. Πάνω σε ένα χαρτόνι που έχεις διπλώσει στη μέση (διαστάσεων όσο η διάμετρος του ποτηριού

που θα χρησιμοποιήσεις) βάλε ένα ποτήρι ανάποδα και σημείωσε γύρω γύρω με μολύβι. Στο κέντρο του βάλε ένα κέρμα ή ένα σφηνοπότηρο, ανάλογα με το ποτήρι σου. Κράτησε σταθερά τους δύο κύκλους και κόψε στην ακτίνα του κύκλου ένα τμήμα περίπου 0,5εκ. για να περνάς το νήμα τυλίγοντας.

Εγώ χρησιμοποίησα τα χαρτόνια που μου έμειναν από το καρούλι μιας κορδέλας. Χμ…όχι ό,τι καλύτερο.

 

Βήματα:

 

 1. Κρατάς σταθερή τη μία άκρη από το νήμα σου και ξεκινάς να τυλίγεις.
 2. Επιμένεις στην πρώτη άκρη για να σταθεροποιήσεις καλά και μετά αρχίζεις και τυλίγεις το υπόλοιπο.
 3. Σήκωσε λίγο την μία άκρη του κύκλου με το χέρι σου για να τυλίγεις πιο εύκολα το νήμα.
 4. Τύλιξε ως τη μία άκρη του κύκλου και συνέχισε πάλι πίσω στην αρχή.
 5. Όταν γεμίσει το κέντρο κόψε το νήμα σου.
 6. Βάλε το ψαλίδι ανάμεσα από τα χαρτόνια σου και κόψε τις άκρες γύρω γύρω.
 7. Βάλε ένα κομμάτι νήμα ανάμεσα από τα χαρτόνια και σφίξε.
 8. Αφαίρεσε το χαρτόνι συγκρατώντας καλά το κέντρο του πομ πομ σου.
 9. Τριμάρισμα. Σημαντικότατο βήμα που θέλει προσοχή για να σου βγει στρογγυλό και όμορφο το πομ πομ.

 

 

 

 

 

 

Η 3η μέθοδος είναι με αυτό το εργαλειάκι της φωτογραφίας. Α τέλειο!!!

 

 1. Ενώνεις τις δύο πλευρές του εργαλείου που εφάπτονται. Κρατάς σταθερή την άκρη του νήματος, όπως στη φωτογραφία και ξεκινάς να τυλίγεις.
 2. Τυλίγεις ως τη μια άκρη του ενός ημικύκλιου και πάλι στην αρχή.
 3. Όταν γεμίσει το κέντρο με νήμα κόβεις με ένα ψαλίδι και επαναλαμβάνεις στο άλλο ημικύκλιο.
 4. Όταν φτάσεις σε αυτό το σημείο κόβεις το νήμα.
 5. Κλείνεις το εργαλείο σου έτσι ώστε να ενωθούν τα νήματα στο κέντρο και βάζεις τις δύο ασφάλειες που κρατάνε τον κύκλο σταθερά κλειστό.
 6. Κόβεις με ένα ψαλίδι το νήμα σου γύρω γύρω ανάμεσα από τους δύο κύκλους.
 7. Περνάς ένα κομμάτι νήμα στο κενό ανάμεσα από τους κύκλους και δένεις καλά.
 8. Ανοίγεις τις ασφάλειες και αφαιρείς το εργαλείο.
 9. Τριμάρισμα. Σημαντικότατο βήμα που θέλει προσοχή για να σου βγει στρογγυλό και όμορφο το πομ πομ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απλά πράγματα! Η 4η μέθοδος θέλει ένα πηρούνι.  Είναι για μικρό πομ πομ, αλλά αν βρεις ένα γιγάντιο πηρούνι; Αντίστοιχα μπορείς να κάνεις το ίδιο αντικαθιστώντας το πηρούνι με το χέρι σου (σκέψου τα δάχτυλά σου σαν τα δόντια του πηρουνιού), αλλά μην περιμένεις και τα καλύτερα αποτελέσματα.

 1. Κρατάς τη μία άκρη του νήματος σταθερά στο πηρούνι, όπως στην φωτογραφία και ξεκινάς να τυλίγεις κάθετα στα δόντια του πηρουνιού.
 2. Γεμίζεις όσο μπορείς περισσότερο και προσέχεις να μη φύγει το πομ πομ και μην καλύψει το κάτω τμήμα των δοντιών από όπου μετά θα περάσεις το νήμα που θα το δέσεις.
 3. Βάζεις στο κεντρικό κενό ένα κομμάτι νήματος.
 4. Δένεις σφιχτά και αφαιρείς από το πηρούνι.
 5. Κόβεις τις άκρες περιμετρικά.
 6. Τριμάρισμα. Σημαντικότατο βήμα που θέλει προσοχή για να σου βγει στρογγυλό και όμορφο το πομ πομ.

 

 

 

Αυτό ήταν! Τα κατάφερες! Μπράβο σου! Καλως ήρθες στο φωτεινό, χαρούμενο, αστείο κόσμο των πομ πομ!

Αν τα βγάλεις φωτογραφία ανέβασε στο ίνσταγκραμ και τάγκαρε το @a.telio ή βάλε #diyatelio (ή και τα δύο) να σε δω, να σε χαρώ, να καμαρώσω!!!!

Έρχονται, λοιπόν, οι πιο ωραίες δημιουργίες με πομ πομ. Είμαστε έτοιμοι πια!

 

Σας φιλώ!


You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply

  DISCOVER MORE DESIGNS AND DIY’S

  We will send our early birds every month to whisper some magic to you.